Польські вчені нещодавно провели дослідження складу донер-кебабів із 35 закусочних по всій Польщі та Німеччині та отримали шокуючі результати.
Дослідження, проведене Вроцлавським університетом, було спрямоване на те, щоб визначити, чи м'ясо, що використовується в кебабах, тому, що рекламується на етикетках. Результати були тривожними: лише 28% зразків кебабу містили м'ясо, під яким вони продавалися.
Використовуючи генетичне тестування, дослідники виявили, що 60% зразків містили незадеклароване м'ясо або дешевші замінники.
Наприклад, баранину часто замінювали куркою чи яловичиною, а деякі кебаби навіть містили свинину замість баранини. Це особливо тривожно для тих, хто уникає свинини з релігійних чи культурних причин. Цікаво, що курячі шашлики, як правило, були більш точними з точки зору маркування, хоча в одному зразку все ж таки була змішана яловичина.
Хоча це дослідження охоплювало лише невелику вибірку з Польщі та Німеччини, аналогічні проблеми виявили і в інших країнах. Наприклад, у Великій Британії дослідження 2009 року показало, що на 40% кебабів не було точної вказівки м'яса, яке вони містили.
5 знаків Зодіаку, які відкриють портал до прихованої сили вже зовсім скоро
"The Life of a Showgirl": Тейлор Свіфт обрушила на фанатів свій найвідвертіший альбом
Загадковий салат, від якого тане душа: як приготувати "Олів'є", щоб гості просили добавку та рецепт
Не проспіть, цього жовтня Україна знову переводить час: що потрібно знати кожному і куди крутити стрілки
Важливо відзначити, що ці результати не становлять усі заклади, де подають кебаб. Багато шановних ресторанів пропонують високоякісні та правильно марковані варіанти.
Однак прозорість маркування має вирішальне значення для збереження довіри споживачів. Якщо ви любитель кебабу, було б розумно перевірити інгредієнти або запитати про м'ясо, перш ніж з'їсти його.
Читайте також:
Польща "відвертається" від України: біженці можуть опинитися за межею
Українці масово тікають із Польщі: скоро доведеться повертатися додому