Ціни на яйця в Україні зростають через кілька факторів, серед яких ключову роль відіграє сезонність. Лариса Гук, сільськогосподарський експерт центру «АГРО Перспектива», розповіла Громадському радіо, як можуть розвиватися ці тенденції та чого очікувати споживачам у найближчому майбутньому.

В останні роки сезонні коливання суттєво впливали на вартість курячих яєць, особливо у період із серпня по жовтень. Однак, на відміну від попередніх років, коли ціни збільшувалися на 1-2 гривні за дюжину, зараз зростання сягає 4-5 гривень.

Додатковими факторами, що впливають на ціни на яйця, є зростання витрат на електроенергію, логістику, податки та нестачу робочої сили, все це сприяє зростанню виробничих витрат.

Варені яйця: скрін з відео

Також існує ймовірність того, що виробники можуть збільшити маржу підвищення рентабельності, що може призвести до подальшого зростання цін. Гук припускає, що ціни можуть досягти піку в січні, але зростання швидше за все буде менш різким, ніж у складний період 2022-2023 років.

Як повідомляє Міністерство фінансів, вартість популярних марок яєць уже зросла у жовтні. Наприклад, ціна на яйця "Квочка" зросла приблизно на 15%, збільшившись із 39,76 до 46,80 грн. Яйця марки "Ясенсвіт" коштують приблизно стільки ж - близько 46,73 грн.

Популярні новини зараз

Старі пляшки - на бій: як досвідчені городники перетворюють сміття на зброю проти шкідників

Тіна Кароль "підловилась" в готельному номері за цікавим заняттям: тепер це побачила вся Україна

Із цим краще не жартувати: яку молитву читають перед випіканням паски

Церковне свято 13 квітня: чим цей день небезпечний для дітей Головні заборони

Показати ще

Ціни на яйця

Ця тенденція до зростання говорить про те, що ціни на яйця залишатимуться під тиском, особливо з наближенням зими, що ще більше напружує бюджети домогосподарств.

Читайте також:

Ідіть у магазин – захопіть корвалол: ціни на ключові продукти стали "непідйомними"

Українці отримають продуктові набори на честь дня народження: як забити комору безкоштовно

Поки що є шанс запастися: ключовий продукт стане делікатесом для українців