Економісти прогнозують, що ціни на м'ясо в Україні невдовзі почнуть зростати. Це зумовлено такими факторами, як зростання вартості кормів для тварин, зростання цін на енергоносії та збільшення податків, повідомляє «ТСН», посилаючись на прогнози експертів.

Сергій Голембовський, фермер під Києвом, керує приблизно 300 головами великої рогатої худоби, включаючи «мішаки» елітних м'ясних порід, таких як бельгійська блакитна. Ці тварини, відомі своїми рельєфними м'язами та високоякісним м'ясом, в основному вирощуються для експорту на Близький Схід та Африку через обмежене споживання яловичини всередині країни.

Сергій зазначає, що зростання витрат на корми, які зросли на 15%, та енергоносії змусили його підняти ціни на худобу. Наразі живі тварини продаються приблизно по 100 грн за кілограм.

Собівартість продукції вже підскочила на 17%, а заплановане підвищення військового податку з 1,5 до 5% може ще більше вплинути на прибутковість.

На київському ринку продавці готуються до потенційного зростання цін. Лариса, яка продає яловичину вже 13 років, нині утримується від підвищення цін, щоби зберегти лояльних клієнтів. Однак вона визнає, що коригування зрештою будуть неминучими, залежно від ринкових тенденцій.

Інна, продавець свинини, поділяє схожі побоювання, зазначаючи, що навіть невелике підвищення оптових цін може змусити її підвищити роздрібні ціни, щоб покрити оренду та інші витрати.

Популярні новини зараз

Пенсії виплачуватимуть по-новому: можуть зрости в рази

Водіїв насторожили: які автомобілі найчастіше викрадають

Донька Олі Полякової розповіла правду про нового хлопця, мама була не в захваті: "Це твої шишки - сама набивай"

За опалення платитимемо по-новому: як зміниться "зимова" комуналка

Показати ще

М'ясо

Тим часом ціни на курятину на деяких полицях вже поступово зростають.

Аналітик Максим Гопка очікує, що ціни на курятину зростуть на 5–8% упродовж наступних двох місяців, а на свинину — на 10–15%. Очікується, що яловичина подорожчає помірніше — приблизно на 8%.

Однак економіст Олег Пензін вважає, що компанії будуть обережні щодо значного підвищення цін. Оскільки війна впливає чисельність населення і знижує реальні доходи, споживачі меншою мірою здатні засвоювати різкі підвищення.

Він зазначає, що реальні доходи впали на 25% у 2022 році і з того часу показали мінімальне зростання. Крім того, очікується, що соціальна допомога залишиться на колишньому рівні в 2025 році, незважаючи на прогнозовану інфляцію в 10%, що обмежить купівельну спроможність.

Читайте також:

Поки що ціни зростають на все: українцям роздадуть продукти безкоштовно – гуманітарна допомога у листопаді

Навіть звичайний хліб стає "не по кишені": ціни на головний продукт вражають

Приготувати борщ буде дорожчим за ікри: ключові продукти стануть "недоступними"