В Україні трудова книжка залишається основним документом на підтвердження трудового стажу людини. Однак для того, щоб записи вважалися дійсними, вони мають бути зроблені відповідно до певних рекомендацій, викладених в Інструкції з ведення трудових книжок, повідомляє "znaj.ua".

Основні правила включають:

Всі записи повинні бути акуратними і написані чорним, синім або фіолетовим чорнилом.

Важливі записи, такі як прийом на роботу та звільнення, повинні мати підпис керівника та раніше вимагали печатки компанії.

З червня 2017 року в Україні набула чинності суттєва зміна законодавства. Закон №1982-VIII скасував обов'язкове використання печаток на документах для підприємств.

Це означає, що, хоча раніше друку були потрібні, їхня відсутність більше не впливає на юридичну силу записів у трудовій книжці. Записи, зроблені без друку, як і раніше, дійсні для підтвердження трудового стажу.

Популярні новини зараз

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Якщо в попередніх записах є помилки або відсутні печатки, існує кілька способів підтвердження трудового стажу:

Трудова книжка. Фото: скріншот YouTube-відео

Довідка ОК-5: вона містить інформацію про страховий стаж, заробітну плату та сплату страхових внесків з 2000 року. Якщо внески було сплачено, цей період відображається у довідці; якщо ні, ці періоди виключаються.

Запит від роботодавця або архіву: ви можете попросити поточний відділ кадрів підприємства виправити записи або видати документи, що підтверджують. Якщо компанія більше не існує, відповідні записи можуть знаходитись у її правонаступників або в архівах. До них можуть належати сертифікати, накази, трудові договори та інші кадрові документи.

Покази інших співробітників: ви можете використовувати свідчення як мінімум двох колег, які працювали в тій же компанії і в той же час, щоб підтвердити свою зайнятість.

Апеляція до суду: якщо інші методи не спрацювали, ви можете подати позов. Суд може розглянути різні форми доказів, такі як сертифікати, записи компанії, листування або будь-яка відповідна документація для підтвердження вашого досвіду роботи.

Читайте також:

Пенсіонерам радять забути про виплати на кілька років: ПФУ спантеличив українців

Осіннє підвищення пенсій таки буде: ПФУ "збагатить" пенсіонерів – вже хоч щось

Пенсіонери більше не рахуватимуть копійки: хто отримуватиме подвійні виплати щомісяця