Капуста, столові буряки, морква, картопля та цибуля - овочі так званої борщової групи завжди були доступні для українців через низьку ціну. Однак через те, що внаслідок війни Україна втратила досить суттєву площу посівів овочів та через несприятливі погодні умови, цього року ціни на овочі б'ють рекорди.

Так, перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький у ході дискусії, організованої Центр економічної стратегії (ЦЕС), заявив, що низьких цін на овочі в Україні цього року не очікується.

За його словами, Україна має достатнє власне забезпечення більшості овочевих культур, проте відсутність надвиробництва не дозволить цінам суттєво знизитися.

"Ми не очікуємо дуже низьких цін на овочі та картопля, але вони пропорційні собівартості виробництва", - зазначив чиновник.

Також Висоцький заявив, що значного імпорту чи експорту не передбачається "плюс-мінус ми на рівні із внутрішнім ринком".

"Не буде таких екстрацин, як 22-го, коли ми різко тимчасово втратили лівобережну частину Херсонщини та Запоріжжя. Але й не буде якихось меганизких цін, бо адаптувалися. Виробники розуміють, що споживання знизилося", - додав чиновник.

Популярні новини зараз

Перше кохання Насті Каменских: чому пара не склалась і ДТП, в якій загинула ціла родина

Її навіть не потрібно варити: рецепт швидкої та апетитної аджики на зиму без болгарського перцю

Війна в Україні не закінчиться ні цього року, ні наступного: європейський міністр оборони зробив страшну заяву

Як позбутися мишей на дачі або в селі: просто посадіть ці рослини по периметру ділянки

Показати ще

Висоцький нагадав, що ціни на овочі традиційно підвищуватимуться до весни через витрати на зберігання. За його словами, електрика буде дорогою, тому вплив витрат буде більшим, ніж у попередньому році.

Що ж до картоплі, то за словами директора ПрАТ НВО "Чернігівеліткартопля" Ігоря Шкурка, нинішній урожай менший, ніж торік. Експерт каже, що насамперед слід згадати, що навесні 2024 року були серйозні проблеми із насіннєвим матеріалом, а також було зафіксовано багато захворювань на полях, що, безумовно, вплине на ціну.

“Оптова ціна картоплі досягне 20 грн/кг… Вважаю, що закупівельні ціни на рівні 35 грн/кг, як прогнозують деякі експерти, є малоймовірними. Такі ціни можна побачити хіба що у роздрібній торгівлі у супермаркетах для кінцевих споживачів”, – зазначив він.

Збирання врожаю картоплі, фото: youtube.com

Нагадаємо, що споживчі ціни в Україні у серпні 2024 року зросли на 0,6%. Річна інфляція прискорилася до 7,5%. За даними Держстату, овочі подорожчали за місяць на 5,2%, за рік – на 36%.

Читайте також:

Що потрібно поставити в льох, щоб овочі та консервація не псувалися до самої весни

Від консервації на зиму доведеться відмовитися: ціни на овочі збожеволіли – що тепер "пхають" українцям

Встигніть запастися на зиму: рецепт овочевого салату в банках зі смаком та ароматом літа