На початку війни Україна призупинила штрафи та пені за несплату комунальних боргів, але з того часу ці «пільги» було скасовано.

В результаті багато домогосподарств тепер знову стикаються з обов'язковими платежами за комунальні послуги, що призвело до накопичення боргів на загальну суму близько 200 мільярдів гривень по всій країні, як повідомляє «znaj.ua».

Дніпропетровська область стала регіоном з найбільшою кількістю боржників, місцеві жителі винні понад 1,3 мільярда гривень за комунальні послуги.

Незважаючи на те, що комунальні служби активно ведуть судові розгляди проти цих боржників, багато хто, як і раніше, не хоче погашати свої борги.

Андрій Клименко, директор комунального підприємства «Теплоенерго» у Дніпрі, наголосив, що відсутність платежів за газ заважає комунальним службам пропонувати розумні тарифи та належним чином готуватися до майбутнього опалювального сезону.

У відповідь ситуацію уряд розробляє законодавство, спрямоване обмеження прав боржників. Можливі заходи включають заборону реєстрації транспортних засобів, а також продаж або передачу нерухомості. Однак ці обмеження можуть виявитися не найсерйознішими наслідками.

Популярні новини зараз

Тепер водити автомобіль зможе далеко не кожен: встановили обмеження

Біженці в Німеччині: уряд наважився на суворі заходи, досягне 200 тисяч осіб

Не з Нового року, а з листопада: 5 знаків Зодіаку, які розгорнуть своє життя на 180 градусів

Накопичувати і мати заначку - не для них: знаки Зодіаку, які не вміють поводитися з грошима

Показати ще

Комуналка

Юристи попереджають, що якщо загальна сума заборгованості боржника перевищує 20 мінімальних заробітних плат (приблизно 160 000 гривень), він може зіткнутися з арештом та вилученням рухомого та нерухомого майна.

Хоча очікується, що цей крайній захід застосовуватиметься лише у виняткових обставинах, можливість втрати майна залишається реальною проблемою.

Не всім людям доведеться самостійно сплачувати свої борги. Уряд планує вибачити борги вразливим верствам населення, наприклад тим, хто втратив майно через війну.

Для інших боржників реструктуризація боргу стане найбільш прийнятним варіантом, що дозволить їм виплачувати свої борги частинами, хоча їм все одно доведеться вносити платежі.

Читайте також:

Новий тариф на газ: "Нафтогаз" розповів, як платити за комуналку менше

Опалювальна субсидія прийде не повністю: чому частина виплат на комуналку "випарується"

"Гості" постукають у будинок із перевірками: доведеться заплатити за комуналку більше