Сонце знову стало дуже активним, що принесло не тільки приголомшливі полярні сяйва, а й значні ризики як здоров'ю людей, так і для технологій.

Нещодавні сонячні спалахи досягли безпрецедентних рівнів, викликавши занепокоєння серед вчених та експертів.

У травні стався найпотужніший сонячний шторм за 20 років, який отримав найвищий рівень - 5 з 5 - за шкалою інтенсивності NOAA (Центр прогнозування космічної погоди). Хоча шторм забезпечив захоплюючі полярні сяйва, помітні в багатьох регіонах, він також викликав серйозні збої в роботі систем GPS і сигналів.

Одним із найбільш постраждалих секторів стало сільське господарство, де точні сигнали GPS необхідні для посадки та обробітку ґрунту. Повідомляється, що ці збої призвели до втрат, що оцінюються у півмільярда доларів.

Ліза Аптон, провідний експерт із сонячного циклу, пояснила The Washington Post, що зараз ми переживаємо дворічний пік сонячної активності. Сонячні цикли, як маятник, коливаються між періодами мінімальної та максимальної активності. Прямо зараз сонце входить у вкрай турбулентну фазу, і очікується подальше посилення.

Магнітна буря

Популярні новини зараз

Батьки школярів отримали важливе повідомлення: настав час "включатися"

Таки кохання не знайшов? Тарас Тополя розповів свою правду про "Холостяк" з Тереном: "Там пишуться сценарії"

ТЦК викликатимуть пенсіонерів: що відбувається та що готує мобілізація

Ніколи так не робіть: ось чому квашена капуста виходить не хрумкою і водянистою

Показати ще

Експерти попереджають, що підвищена сонячна активність може призвести до масштабних відключень електроенергії та збоїв зв'язку. Сонячні спалахи генерують потужні геомагнітні поля, які можуть заважати роботі електромереж та порушувати роботу супутникових систем, знижуючи точність GPS та перериваючи зв'язок.

У жовтні ще один потужний шторм, оцінений на 4 з 5, знову порушив роботу служб GPS і викликав полярні сяйва, видимі на несподіваних широтах, у тому числі у таких місцях, як Флорида та Туреччина. За словами Білла Муртага з NOAA, такі події стають все частішими в міру того, як ми наближаємося до максимальної фази сонячної активності, і в найближчому майбутньому очікується більше штормів рівня G4.

Читайте також:

Як зміняться тарифи на комуналку в листопаді: скільки платитимемо за газ і світло

Україна без світла: ЄС поставив ультиматум - жодних постачань електроенергії під час відключень

"Хвости" за комунальні послуги: як пережити зиму без відключень світла, газу та води