Останнім часом в українських містах почастішали випадки, коли співробітники ТЦК зупиняють на вулицях чоловіків призовного віку. Повідомлення про те, що співробітники насильно відводять людей до ТЦК, викликали обурення громадськості.

Однак виникають питання законності таких дій і за яких обставин вони виправдані.

Згідно з українським законодавством, представники ТКЦ не мають повноважень затримувати людей чи застосовувати фізичну силу самостійно.

Проте існують винятки у певних ситуаціях:

Відмова від виконання мобілізаційних вимог - якщо людина відмовляється стати на військовий облік або ігнорує інші зобов'язання, пов'язані з мобілізацією.

Несанкціонована відсутність на службі — якщо людина самовільно залишає свою військову частину і перебуває у розшуку, співробітники ТКЦ можуть сприяти у процесі затримання.

Популярні новини зараз

Створені для багатства: ці три знаки Зодіаку народжені, щоб купатися в грошах

"З Парижа з любов'ю": Надя Дорофєєва в шкірі охопила попу і підкорила Францію у стилі "Матриці"

Рецепт домашнього плавленого сирка без хімії – просто, корисно і смачно

5 знаків Зодіаку отримають шанс на покращення фінансового стану: кому листопад принесе гроші

Показати ще

В інших ситуаціях затримувати громадян чи застосовувати силу мають право лише правоохоронні органи.

До таких органів належать:

Національної поліції.

Служба безпеки України

Державне бюро розслідувань.

Національне антикорупційне бюро.

Державна прикордонна служба і не лише.

ТЦК

Оскільки ТЦК не є правоохоронними органами, вони мають співпрацювати з поліцією для забезпечення дотримання правил мобілізації. Громадянина можуть зупинити для перевірки документів у громадських місцях, транспорті чи навіть вдома, чи на роботі.

Під час таких перевірок ТЦК або правоохоронці можуть вимагати пред'явити військові документи для перевірки записів у Єдиному державному реєстрі.

Якщо людина не має цих документів, представники ТЦК можуть запропонувати звернутися до військкомату для з'ясування. Однак, якщо людина відмовляється, лише поліція може ініціювати адміністративне затримання та відправити до ТЦК.

Адмінзатримання передбачає тимчасове обмеження особистої свободи відповідно до закону. Воно може здійснюватися тільки в присутності співробітників правоохоронних органів. Якщо людина чинить опір, поліція має право застосувати фізичну силу, а якщо ситуація загострюється, вони можуть використати газові балони, наручники або кийки.

Необхідно скласти протокол затримання, і затриманий не може перебувати під вартою понад три години. Протягом цього часу людина має право зв'язатися з адвокатом та задокументувати інцидент за допомогою відеозапису.

Читайте також:

ТЦК посилюють "вилов": мобілізація включає турбо режим

Скасування відстрочки та мобілізація студентів: на кого першими чекають у ТЦК і можуть призвати

"Імунітет" на ТЦК: яких українців мобілізація точно обійде стороною