У сезоні 2023/24 ціни на картоплю в Україні залишаються на близькому до історичного рівня, при цьому країна імпортувала найбільшу кількість продовольчої картоплі за останні три роки.

Євген Кузін, аналітик, що спеціалізується на ринку фруктів та овочів у проекті EastFruit, поділився своїми думками в інтерв'ю, повідомляє AgroTimes.

Протягом усього літа ціни на картопля зберігалися на надзвичайно високому рівні, нині коливаючись приблизно 20 грн за кілограм.

Така ціна безпрецедентна та близько відповідає показникам, зафіксованим у сезоні 2019/20, коли Україна імпортувала понад 450 000 тонн картоплі.

Кузін наголосив на складних погодних умовах для виробництва картоплі цього літа, підкресливши сильну посуху, яка вплинула на процес збирання урожаю.

Ця несприятлива погода не лише завадила кампанії, а й негативно вплинула на розмір, урожайність та якість, що призвело до механічних пошкоджень під час збирання урожаю.

Популярні новини зараз

Даша Астаф'єва образилася на Лесю Нікітюк через її нового хлопця: "Хоч би сказала..."

Часу залишилося небагато: терміново обробіть кущі смородини від хвороб та шкідників

Свіжі овочі не потрібні: рецепт німецького картопляного салату для ситного обіду

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Картопля, кадр з відео

Хоча основна збиральна кампанія все ще продовжується, повідомлення від фермерів в основних виробничих районах вказують на значні проблеми як з кількістю, так і з якістю урожаю.

Також Максим Гопка, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу, поділився своїми міркуваннями під час передачі на Українському радіо.

Він прогнозує, що ціни на картоплю в супермаркетах можуть становити від 50 до 55 грн за кілограм цієї зими.

«Тобто 50-55 грн – це ціна, яка може бути за кілограм картоплі. Але це такий оптимістичний варіант. Реалістичний може бути навіть трохи більшим, тобто 60 грн», — заявив фахівець.

Він додав, що, хоча імпорт картоплі, можливо, не знизить ціни в Україні, він може допомогти запобігти величезним стрибкам цін.

Читайте також:

За межею виживання: соцвиплати скоротяться, а комуналка та продукти перетворяться на розкіш

Заощаджувати доведеться не лише на продуктах: тарифи підвищать ще на 50%

Тепер м'ясо тільки сниться: ціни на головний продукт б'ють усі рекорди