Економічні проблеми, з якими стикаються люди в Україні, стають дедалі гострішими, як наголошує економіст Олег Пендзин з Економічного дискусійного клубу, як повідомляє «politeka».

Він зазначив, що мінімальна пенсія в Україні становить лише 2361 грн, у той час як реальний прожитковий мінімум для непрацездатних оцінюється приблизно в 7200 грн.

За мінімальної заробітної плати 8000 грн ці суми значно не покривають основні витрати на життя, що викликає побоювання щодо здатності українців виживати на такі невеликі доходи.

Пендзин зазначив, що хоча наступного року буде проведено індексацію пенсій, в основному через збільшення надходжень від військових внесків до Пенсійного фонду, очікується, що загальні соціальні виплати будуть скорочені.

Це створює ще складнішу ситуацію для людей, які намагаються звести кінці з кінцями. Фактичний прожитковий мінімум, розрахований Міністерством соціальної політики, враховує основні потреби, такі як продукти харчування, промислові товари та послуги, але пенсії та зарплати залишаються набагато нижчими за ці рівні.

Зарплати. Скріншот з відео на Youtube
Зарплати. Скріншот з відео на Youtube

Популярні новини зараз

Мобілізація здивує кожного: ТЦК тепер цікавить молодь – зі скількох років можуть відправити на фронт

Коли "Олів'є" набридло, а "Крабов'є" - не смачно: рецепт українського салату "Оленка" нашвидкуруч

Дорогими ресторанами і не пахне: Тіна Кароль показала, що їй доводиться їсти на обід

"Пенсіонер", але майже на 10 років молодший: Леся Нікітюк не змогла приховати нового бойфренда

Показати ще

Середній розмір пенсії в Україні становить близько 5800 грн, що все ще значно нижче за прожитковий мінімум. Цей низький коефіцієнт заміщення пенсії та заробітної плати (нижче 40%) різко контрастує з багатшими країнами, де цей показник може перевищувати 70%.

Наприклад, у таких країнах, як Швейцарія, Австрія та Німеччина, коефіцієнт заміщення може досягати 76%. На цьому наголошує суттєві психологічні та матеріальні втрати, з якими стикаються українські пенсіонери, яким часто доводиться шукати альтернативні механізми виживання.

Читайте також:

У жовтні комуналка "розорить" ще більше: нові платежі сильно вдарять до кишені

Від 100 гривень за куб: нові тарифи на комуналку залишать за межею бідності

Подорожчала не лише комуналка: "Укрпошта" та "Нова пошта" підняли ціни на послуги