За словами міністра соціальної політики Оксани Жолнович, українські навчальні заклади проходитимуть масштабні перевірки для виявлення будь-яких випадків насильства чи порушення прав дітей. Перевірки проводитиме Національна соціальна служба.

Міністерство соціальної політики прагне забезпечити дітям в інтернатних установах безпечне середовище. Як пояснила Жолнович, Національній соціальній службі доручено проводити перевірки для виявлення потенційних випадків насильства чи порушення прав дітей.

Щоб процес перевірки був максимально ненав'язливим та доброзичливим до дітей, використовуватиметься спеціально розроблена анкета. Цей метод покликаний надати пріоритет психологічному благополуччю дітей під час збирання необхідної інформації.

Жолнович також наголосила на важливості скорочення кількості спеціалізованих шкіл для дітей з особливими освітніми потребами. В ідеалі, за її словами, всі діти повинні мати можливість відвідувати школи неподалік будинку і повертатися додому щодня.

Нині багатьом дітям з особливими потребами доводиться далеко їхати, щоб відвідувати спеціальні школи, оскільки такі заклади у різних регіонах рідкісні.

Школа. Фото: YouTube

Популярні новини зараз

Тіна Кароль показала себе без одягу, але українці шоковані: "Ви як скелет. Що ви з собою зробили?"

Любовний гороскоп на жовтень: хто "потоне" в пристрасті, а хто литиме сльози самотньою осінню

Кума Дзідзьо Оля Цибульська зізналась, скільке в неї влазить: "До країв може наповнювати"

Ожина завалить вас ягодами: як правильно проводити обрізання кущів восени

Показати ще

«Потрібні не окремі заклади, а інклюзивні класи у загальних школах. Це дозволить батькам обирати школи поблизу будинку для своїх дітей», - заявила чиновник.

Міністр також закликала суспільство розвивати сімейні освітні моделі та збільшити доступність інклюзивних класів, щоб кожна дитина могла навчатися у сприятливому середовищі.

Окрім оголошення про перевірки, Жолнович згадала нещодавній інцидент у навчально-реабілітаційному центрі у Львівській області, який привернув значну увагу громадськості. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець повідомив про можливі випадки насильства, включаючи потенційне сексуальне насильство, щодо дітей. У зазначеній установі знаходяться діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з особливими потребами.

Метою інспекції є виявлення та запобігання будь-яким зловживанням в освітніх установах. Міністерство соціальної політики має намір зробити всі необхідні кроки для того, щоб кожна дитина відчувала себе в безпеці та щоб її права були повністю захищені, незалежно від обставин, з якими вона стикається.

Читайте також:

Дітям у школах можуть скасувати домашнє завдання

Всім батькам приготуватися: дати канікул у школах змінили