Як другий місяць осені, жовтень традиційно вважається в Україні «золотим сезоном», що характеризується деревами, прикрашеними яскравими відтінками, та поступовим зменшенням висоти сонця вдень.

У цей час атмосферні умови по всій Європі починають набувати зимових рис із почастішанням випадків заморозків, раннім снігопадом і підвищеною активністю циклонів.

Проте, як повідомляє синоптик Ігор Кібальчич, цього року Україна опинилася у нетиповій ситуації. Станом на кінець вересня в країні, як і раніше, спостерігається те, що відчувається як метеорологічне літо, із середньодобовою температурою, що постійно перевищує +15 °C, а в деяких південних і центральних регіонах навіть зафіксовані температури вище +20 °C.

Примітно, що вересень 2024 року був виключно теплим по всій Україні, з рекордними показниками, що вказують на більш високу температуру, ніж будь-який інший попередній рік, за винятком крайніх західних регіонів.

Прогнози на перші дні жовтня передбачають, що більша частина України продовжить купатися в цій не по сезону теплій погоді. Однак, з очікуваним розвитком холодного скандинавського антициклону і його поступовим переміщенням на південний схід, очікується, що істотні зміни погодних умов почнуться близько 5-6 жовтня.

Осінь

Популярні новини зараз

До Землі наближається комета, яку. не бачили тисячі років: як це вплине на всі знаки Зодіаку

ТЦК дали українцям 10 днів: що готують нова мобілізація та повістки через "Укрпошту"

Із завтрашнього дня зміниться тариф на електроенергію: кого вразять нові платіжки

Без проблем можна з'їсти відразу 4 штуки: рецепт соковитих м'ясних котлет із пшоном по-єврейськи

Показати ще

Цей зсув викликає виражену тенденцію до охолодження, що приписується припливу арктичних повітряних мас вздовж східного краю антициклону. Це охолодження супроводжуватиметься опадами, посиленням північно-західних вітрів та коливаннями атмосферного тиску, що призведе до зниження температури на 7-13 °C.

Ці зміни сигналізуватимуть про вирішальний перехід та ознаменують справжній початок метеорологічної осені в Україні, при цьому перші заморозки очікуються на поверхні ґрунту та в повітрі між 7 та 10 жовтня.

У міру наближення до другого тижня місяця, як очікується, температура знову підніметься через активізацію зональної циркуляції та прибуття повітряних мас із південно-західної Європи.

Однак, як очікується, відносно висока система тиску затримається над Україною, запобігаючи значним опадам до середини жовтня.

Більшість атлантичних циклонів і пов'язаних з ними фронтів в основному впливатимуть на північну Європу в цей час. Третя декада місяця, ймовірно, принесе більш високі температури, що супроводжуються збільшенням та більш частими опадами через південні погодні умови, що походять від Середземного моря та Балканського півострова.

Погода в жовтні

Підсумовуючи, можна сказати, що, хоча в жовтні очікується як мінімум одне значне похолодання протягом перших десяти днів, це не вплине на середньомісячну температуру, яка, як очікується, буде на 1-2,5 °C вище за кліматичну норму. Найтепліші умови очікуються у південно-східних регіонах та Криму.

Прогнозується, що рівень опадів буде близьким до норми в цілому, хоча в деяких західних та південних районах може випасти на 20-70% більше опадів, ніж зазвичай.

Як зазначалося раніше, більшість опадів, швидше за все, випаде у другій половині місяця. У деяких місцях перший сніг може випасти у третій декаді, особливо у передгір'ях та Поліссі, хоча тривалий сніговий покрив малоймовірний.

Крім того, у північно-східній частині країни продовжується посуха, яка досягла рекордної тривалості в деяких районах, збережеться як мінімум до середини місяця. Навіть короткочасні дощі, пов'язані з холодними фронтами, навряд чи зможуть компенсувати значний дефіцит вологи у ґрунті.

Читайте також:

Україну засипає снігом! Погода збожеволіла - рання зима і сильний холод вже тут

Готуємось до заморозків: коли розпочнеться опалювальний сезон

Краще запасатися прямо зараз: українцям варто підготуватися до найскладнішої зими