З 1 жовтня 2024 року Національний банк України запровадить нове обмеження на перекази з картки на картку, встановивши щомісячну суму 150 000 грн на картку.

Спочатку НБУ пропонував нижню межу в 100 000 грн, але після відгуків та обговорень стеля була підвищена. Крім того, НБУ зняв обмеження на кількість транзакцій, які можна здійснювати, залишивши це рішення за окремими банками, деякі з яких уже запровадили такі ліміти добровільно.

За даними НБУ, ця зміна не повинна торкнутися 98% клієнтів українських банків, оскільки більшість із них не перевищують поріг переказу 150 000 грн. Правило також виключить із ліміту рахунки волонтерів, щоб забезпечити постійну підтримку благодійних та гуманітарних цілей.

Однак ліміт націлений на так званих «дроперів», осіб, які продають або здають в оренду дані своїх банківських карток для незаконної діяльності, як-от відмивання грошей, часто пов'язане з тіньовими ринками, онлайн-шахрайством та іншими незаконними операціями.

Банківська картка

Ця практика значно розширилася в Україні, і через ці рахунки щороку проходять мільйони гривень, підживлюючи такі злочини як азартні ігри в Інтернеті, продаж наркотиків та зброї, а також ухилення від сплати податків.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам заблокують банківські картки: хто під загрози і як не залишитися без грошей

Коли вересень був сухим: обов'язково зробіть це на дачі у жовтні і буде вам щастя

Так готували наші предки у Карпатах: рецепт ніжної підливи з білих грибів до будь-якої страви

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Хоча очікується, що новий ліміт ускладнить використання схем дропперів, експерти, включаючи Олесю Данильченка з Асоціації міжбанківських платіжних систем EMA, попереджають, що лише цих заходів може бути недостатньо для повної боротьби з цією проблемою.

Очікується, що НБУ оголосить про додаткові зміни для подальшої протидії незаконній фінансовій діяльності в майбутньому.

Читайте також:

Приватбанк терміново звернувся до клієнтів: якщо цього не зробити, своїх грошей не побачите

Убережіться від боргів: як закрити картку, щоб банк не вимагав гроші

Нові тарифи на опалення, газ та воду "доб'ють" українців: Нацбанк приголомшив народ