Виноград – дуже популярна культура, яку прагне вирощувати практично кожний дачник. Але щоб забезпечити себе добрим урожаєм у першу чергу потрібно правильно посадити виноградну лозу.

Молодий виноград рекомендується висаджувати в теплу, але не спекотну пору року – тобто навесні чи восени. Один з найвагоміших аргументів, щоб робити це восени, полягає в тому, що саме восени ринок пропонує ширший вибір посадкового матеріалу, ніж навесні. Та й ціни на нього восени доступніші.

Інші переваги осінньої посадки:

  • Восени у винограду йде розвиток виключно кореневої системи, тому що напередодні зими плодові нирки впадають у стан спокою, і заощаджена енергія та поживні речовини йдуть саме в корінь. Надалі це позитивно впливає врожайність;
  • восени ґрунт і повітря більш вологі, і висаджений саджанець не вимагає рясного та частого поливу;
  • невелика різниця нічного та денного температурного режиму сприяє кращому приживанню, оскільки рослина відчуває менше стресу.

Отже, восени висадку можна проводити з середини жовтня і до заморозків. Але краще не зволікати з висадкою, щоб лоза встигла вкоренитися. Правило ідеальної осінньої посадки: температура повітря не вище +15-16 і не нижче +5-6 градусів.

Ділянку, де ростиме виноград, слід вибрати так, щоб з трьох сторін місцевість була відкрита для прямих сонячних променів.

Крім того, виноградній лозі не підходять низькі та мокрі місця із засоленим ґрунтом. Тому, в місці посадки, ґрунтові води не повинні бути на відстані меншій, ніж 1,5-2 м від коріння рослини.

Саму яму слід готувати за кілька тижнів до посадки, оскільки ґрунт повинен повністю осісти і отримати достатньо вологи. В ідеалі вона має бути метр на метр. Якщо ж так не виходить, то розміри ями повинні хоча б відповідати розмірам кореня і бути трохи більше, щоб розташувати його без утисків і перешкод.

Популярні новини зараз

Володимир Зеленський підтвердив готовність говорити з путіним у будь-якому форматі: "Ми нічого не хочемо і продовжуватимемо"

Вже навіть посол ЄС попередила: українцям треба готуватись до дуже складних часів.

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

На дні ями влаштовують дренажний шар. Можна використовувати гравій, керамзит, щебінь.

Після того, як коріння саджанця оптимально розташоване за розмірами ями, його слід засипати одним відром піску, трьома — чотирма відрами перегною, після цього тільки засипається родюча земля, яка, у свою чергу, засипається невеликою кількістю попелу. Через кілька днів земля осяде, що може призвести до оголення кореневища, тому недоліки в землі потрібно буде компенсувати, підсипаючи в яму трохи родючої землі.

Після висадки саджанець потрібно добре полити і надалі стежити за тим, щоб волога не випаровувалась, інакше кореневища не закріпляться у ґрунті і не почнуть вегетувати. Воду потрібно лити не під саджанець, а по колу ями.

Коли настане стабільна негативна температура, висаджений виноград слід добре утеплити. Це можна зробити за допомогою колючок, торфовища або тирси.

Читайте також:

Підготуйте виноградні кущі до зими: соковиті ягоди наступного року виростуть великими, як полуниця

Можна переходити на яблука та виноград: супермаркети в Україні виставили нові ціни на фрукти

Обов'язково додайте виноград: рецепт казкових маринованих помідорів на зиму – ви здивуєте всіх знайомих