Ще з літа українська влада попереджає - прийдешня зима буде однією з найскладніших через розв'язану РФ війну в Україні. Ще б пак, є високий ризик того, що окупанти, як і завжди, битимуть по комунальних об'єктах, залишаючи українців без тепла і світла. В тому, що Україну знову спробують заморозити, впевнена і пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова.

Так, в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" дипломатка заявила, що на її думку майбутня зима для українців буде важчою за минулу.

"Я гадаю, що люди мають готуватися до важких часів. Особливо вразливими є три великих міста – Київ, Харків та Одеса. Але я дуже сподіваюся, що нам вдасться уникнути катастрофічного сценарію", – сказала дипломатка і розповіла про допомогу українському енергетичному сектору.

Вона нагадала, що ЄС нещодавно виділив 100 млн євро на підготовку України до зими, а також надав ще 100 млн через Кредитну установу для відбудови (KFW) для "Укренерго" для посилення оператора енергетичного сектора.

"Одним із важливих напрямів підтримки є механізм цивільного захисту. У перші тижні та місяці повномасштабної війни саме він був основним каналом, яким в Україну надходило все обладнання для різних надзвичайних ситуацій. А наразі він сконцентрований на збільшенні постачання енергоносіїв, включно з турбінами, генераторами тощо", – розповіла пані посол.

Популярні новини зараз

Донька Олі Фреймут не соромиться обожнювати жінок привселюдно: як живе Злата в США, фото

Тепер буде зовсім важко: кого з українців позбавлять пільг на оплату комуналки

Пенсії підвищать на півтори тисячі

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Так, ЄС уже надав понад 1000 високовольтних генераторів і малих турбін, щоб допомогти українцям із підготовкою до зими.

Крім того, за словами Катаріни Матернової, в Євросоюзі вже кілька місяців досить активно працюють над підготовкою до зими.

Перш за все, ведуться активні переговори з ENTSO-E, оператором Європейської континентальної електромережі, про збільшення потужності з'єднання з Україною навіть без побудови нових ліній електропередачі.

Також Євросоюз виділив 200 мільйонів євро як гранти для України. Пані посол зазначила, що через них обладнання надходить не лише з країн-членів ЄС, а й від інших донорів, зокрема Японії, Кореї, Канади та інших.

Нагадаємо, що посол ЄС в Україні Катаріна Матернова почала роботу у Києві рівно рік тому – у вересні 2023 року, і за цей рік довела, що розуміє нашу державу, напевно, найкраще серед високопосадовців ЄС. За цей рік вона також вивчила українську настільки, що вже не потребує перекладу.

Читайте також:

Нацбанк приголомшив українців – нові правила арешту грошей та рахунків

Донька Олі Фреймут не соромиться обожнювати жінок привселюдно: як живе Злата в США, фото

Субсидії та пенсії у наступному році: чи скасує влада соціальні виплати