Кожен городник зі стажем знає, що посадка цибулі під зиму дозволяє отримати ранній, багатий урожай, заощадити час навесні для інших робіт на ділянці та вирішити питання із зимовим зберіганням посадкового матеріалу.

І справді, вважається, що посадка цибулі восени дозволяє отримати врожай навіть із дрібних цибулин і виключає ймовірність цвітіння рослин. Крім того, це дає можливість уникнути піку поширення шкідників та хвороб.

А ще варто знати, що озиму цибулю збирають на 1-1,5 місяці раніше, порівняно з посіяною цибулею навесні. Ще б пак, паростки у такої цибулі з'являються рано, розвиваються швидше і потужніше, швидше формують товарну цибулину.

До речі, для вирощування озимої цибулі особливих хитрощів не треба. Роблять все те саме, що і при посадці весняного.

Так, при виборі місця слід підбирати добре освітлену, захищену від вітру ділянку з легким родючим ґрунтом. Хорошим варіантом стане дреновані перегнійно-піщані або перегнійно-суглинисті ґрунти.

Важливо!

Популярні новини зараз

Володимир Зеленський розповів, як переможе Україна: рішення мають бути ухвалені з жовтня по грудень

Довгоочікувана індексація пенсій: що отримають пенсіонери та про що попереджає Кабмін

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще
  • Температура ґрунту при посадці цибулі-сівки не повинна бути вище 5 С, так як цибуля не повинна встигнути прорости восени.

Також слід пам'ятати про правила сівозміни. Так, озиму цибулю краще саджати після цвітної і білокачанної капусти, бобових, огірків, кабачків, перцю, зелені, томатів. А ось буряк, селера, морква та редька не найкращі попередники для озимої цибулі.

Підготовка цибулі до посадки

Насамперед необхідно переглянути посадковий матеріал і відібрати тільки міцні красиві цибулини, а всі пошкоджені, хворі та висохлі екземпляри – убік.

Важливо!

  • Для посадки під зиму найкраще підходять гострі сорти цибулі. Саме вони відрізняються найкращою холодостійкістю.

Перед посадкою цибулини рекомендується щонайменше 3 години протримати і тим самим протруїти за допомогою розчину залізного купоросу (1 ст. л/400 мл води).

Для отримання цибулі краще вибрати сівок діаметром близько 1,5 см. Для пера – 2-3 см.

Підготовка ґрунту

Ґрунт перекопується з перегноєм із розрахунку 5-6 кг добрива на м².

При виборі мінеральних добрив віддають перевагу калійної солі, використовуючи 10-15 г, або 20-25 г суперфосфату на м².

У день посадки бажано розсипати по ділянці золу із розрахунку 10 г на м². Після чого вирівняйте та ущільніть поверхню майбутніх грядок.

Глибина посадки цибулі-сівки має бути не менше 5 см, відстань між цибулинами - 2-5 см. При необхідності навесні посадки можна прорідити.

Щоб убезпечити рослини від шкідників у весняний період, у лунки під час посадки рекомендується підсипати невелику кількість тютюнового пилу.

Після посадки, при настанні заморозків, ділянку рекомендується замульчувати шаром сухого листя, лапником, сосновою хвоєю. У разі холодної та безсніжної зими можна вкрити грядки плівкою або агроволокном по мульчі.

Читайте також:

Ціни на цибулю обвалилися, але закрутки на зиму вже не зробити: цінники на головні продукти різко змінилися

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Найідеальніша пропорція: рецепт аджики з помідорами та яблуками, яку робили наші бабусі