У ніч на 19 вересня 2024 року росіяни атакували енергооб'єкт на Сумщині, внаслідок чого знеструмлювався м. Суми та частина Сумської області. Споживання електроенергії знизилося на 4,3%. І хоч планові відключення застосовувати не довелося, але Укренерго закликало всіх українців до економного використання електрики у вечірній час. А ось із прогнозом на зиму не все так просто.

Стало відомо, що через російські обстріли енергетики з початку року Україна втратила 9 гігават генерації. При цьому 3,5 – 4 гігавати планується відновити вже до зими. Але навіть якщо все здійсниться, уникнути відключень світла навряд чи вдасться.

Так, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг народний депутат Сергій Нагорняк пояснив українцям, з чим саме взимку можуть виникнути проблеми в енергетиці.

Експерт каже, що основне питання полягає в тому, чи вистачить Україні згенерованої електроенергії взимку. За його словами, це залежатиме від погоди – якщо зима буде достатньо теплою, від 0 до 5 градусів тепла, за оптимістичним сценарієм ми можемо пройти зиму або без відключень, або з незначною по 2 – 4 години на добу лише у будні.

Але все це – за умови, що не буде критичних обстрілів щодо генерації чи підстанцій Укренерго, ГЕС, ТЕС. Однак якщо росіяни будуть прицільно бити великою кількістю крилатих або балістичних іранських ракет підстанціями Укренерго, то, за словами експерта, генерація залишатиметься, але не буде можливості її видати.

Сергій Нагорняк як приклад пропонує згадати, як два тижні у серпні-вересні генерації було достатньо, але на підстанціях проводилися ремонтні роботи, тому відключень було багато.

Популярні новини зараз

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода по всій Україні

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Крім того, Нагірняк вважає, що якщо температура взимку опуститься до -10°C, українці з великою ймовірністю матимуть електроенергію лише протягом 12-14 годин на добу, а решту часу будуть без світла.

Читайте також:

Попередження про величезну загрозу: РФ готує новий масштабний удар – названо небезпечну дату

ПриватБанк приємно здивував українців: 500 гривень капне на карту

Скільки тепер доведеться платити навіть за стару квартиру: що потрібно знати про нові податки