Ні для кого не секрет, що вартість пального час від часу то зростає, то трохи знижується. Однак зараз багато хто бачить, що ціна на автогаз вже до кінця 2024 року може стати рекордно високою.

Так, напередодні, 18 вересня 2024 року, на заправках України спостерігались різні ціни на пальне. Наприклад, більшість АЗС дещо знизили ціни на бензин та дизельне паливо, а ось автомобільний газ продовжує показувати негативну статистику.

При цьому, за рейтингом аналітиків, найбільше водіям нині доводиться платити за пальне на заправках в мережі SOCAR, ОККО та WOG, а найдешевше заправити машину можна на БРСМ-Нафта та Укрнафта.

Експерти кажуть, що в першу чергу на тарифи впливає зараз підвищення акцизів на пальне. Через них вже у вересні вартість автогазу в деяких мережах може піднятися до 35 гривень.

Однак, це не єдина причина потенційного здорожчання. Так, вартість саме автогазу буде підвищуватися, адже він дорожчатиме закордоном. Причина - початок дії санкцій, які накладено на пропан-бутан з Росії.

Популярні новини зараз

Як відчистити духовку від нагару та застарілого жиру без хімії: методи, які здивують ефектом

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

До речі, щодо бензину та дизелю, то поки суттєвого подорожчання не передбачається. Навпаки, ціни можуть навіть трішки знизитися через те, що загалом нафта у світі подешевшала.

Нагадаємо, 1 вересня набув чинності закон про підвищення акцизного податку на паливо. Це передбачає встановлення графіку щорічного збільшення акцизного податку на різні види пального до 1 січня 2028 року.

Зокрема, на кінцевому етапі встановлять такі ставки:

  • на бензин - 359 євро за 1000 л;
  • на дизельне пальне - 330 євро за 1000 л;
  • на скраплений газ - 70 євро за 1000 літрів.

Чи вигідно будеза нових умов заправляти автомобіль газом

В умовах, коли скраплений газ цілком реально може коштувати 40 гривень, а бензин та дизель всього на 10-15 гривень дорожче, постає питання про доцільність їздити на скрапленому газі.

Експерти кажуть, що економія буде не значною, а в деяких випадках водії можливо однаково витрачатимуть на заправку машини газом і, наприклад, бензином. Все через те, що автомобіль споживає приблизно на 30% більше газу, аніж іншого пального. Тобто, якщо для того, аби проїхати 100 кілометрів потрібно допустимо 8 літрів бензину, то для такої ж відстані знадобиться приблизно 12-13 літрів газу.

Чи стане автогаз з часом дешевшим поки невідомо.