Починати день із ароматної чашки кави, це той приємний ранковий ритуал, від якого більшості українців важко відмовитись. Ось тільки ціна на каву у супермаркетах, спеціалізованих магазинах та кафе неухильно зростає. Причин цього явища багато – від збільшення попиту до зміни погодних умов.

Стало відомо, що ціни на каву зросли приблизно на 40% у 2024 році з наближенням сезону 2025/26. І сприяти зростанню світових цін на каву розпочав потенційний дефіцит пропозиції.

Ще б пак, Бразилія, як найбільший у світі виробник кави, стикається з найсильнішою посухою за останні сім десятиліть. Так, несприятливі кліматичні умови можуть призвести до того, що рослини перестануть цвісти і не перетворяться на плоди або дадуть зерна низької якості.

У той же час В'єтнам, другий за величиною виробник кави у світі, теж переживає спеку та посуху, які впливають на врожай. Потенційний дефіцит пропозиції в обох країнах почав сприяти зростанню світових цін на каву .

"Ця проблема із посухою виникла в той час, коли кавова індустрія і так страждає від перевантаженості портів у декількох країнах, глобальної нестачі контейнерів, збоїв у роботі маршруту через Червоне море, а також врожаїв, що розчаровують у В'єтнамі", - говорить аналітик Rabobank Карлос Мера.

До речі, подорожчання кави посилює інфляцію у всьому асортименті напоїв.

Популярні новини зараз

Так курячі ніжки ви ще не готували: рецепт простих та ароматний сосисок у духовці

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Скільки тепер доведеться платити навіть за стару квартиру: що потрібно знати про нові податки

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Так, ціни на апельсиновий сік суттєво зросли через нестачу продукції, а рекордне зростання ф'ючерсів на какао збільшує вартість шоколадних напоїв та десертів. Тим не менш, ціни на інші основні продукти харчування, такі як зерно, залишаються низькими, що стримує загальну інфляцію.

Читайте також:

Ви й не здогадувалися: кому категорично не можна пити каву з молоком

Обов'язково перевіряйте його: українців попередили про підроблену каву найпопулярнішої фірми

Вона вам нагоді на городі: чому не потрібно викидати кавову гущу і як її використовувати