Ось уже третій рік триває в Україні повномасштабна війна. Вона розпочалася 24 лютого 2022 року з ударів по мирних містах, інфраструктурі та військових об'єктах, а тепер захопила і Курську область. Весь цей час в Україні діє воєнний стан та загальна мобілізація, а це означає, що практично всім і скрізь треба ходити з документами.

Так, під час воєнного стану досить часто відбувається перевірка документів. Чи це законно і кому можна показувати свої документи у воєнний час – розповіла РБК-Україна адвокат Тетяна Даниленко.

Виявляється, питання того, які документи та хто з уповноважених осіб можуть перевірятися у військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років, врегульовано законодавством України.

Довідка:

  • Військовий стан – це особливий правовий режим, який запроваджується на певній території у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державної незалежності України, її територіальної цілісності.

За словами юриста, до ухвалення нового закону про мобілізацію лише представники Національної поліції мали право перевіряти документи. Однак, після підписання закону деякі правила перевірки документів змінилися.

Так, ухвалений закон про посилення мобілізації суттєво розширив повноваження ТЦК. При цьому за новими правилами процес перевірки документів проводиться з фото- та відеофіксацією.

Популярні новини зараз

Догляд за полуницею у вересні: правила поливу, обробки та підживлення

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Як позбутися мишей на дачі або в селі: просто посадіть ці рослини по периметру ділянки

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

На сьогоднішній день уповноважені представники ТЦК та СП або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ разом із документом, що засвідчує особу.

При цьому замість паперового військово-облікового документа можна показати його електронну версію, бо завдяки змінам у законодавстві паперова та електронна форма мають однакову юридичну силу.

Тетяна Даниленко заявляє, що відповідно до пред'явленого військово-облікового документа, персональні дані мають право звірити з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

Читайте також:

Порядку денний від ТЦК до "Резерву+" не приходитимуть: тепер до мобілізації включається "Укрпошта"

Поблажкам кінець: ТЦК розпочали масові рейди не лише на вулицях – "улов" вже солідний

Порядок денний полетить усім: як зміниться мобілізація восени і кого закличуть першим – попередження ТЦК