До кінця 2024 року деякі українські пенсіонери можуть побачити помітне збільшення своїх пенсій, якщо вони переїдуть до гірських населених пунктів.

Таку можливість передбачено у законі України «Про статус гірських населених пунктів», який передбачає для мешканців офіційно визначених гірничих територій надбавку до пенсії у розмірі 20%.

Доплата доступна не лише тим, хто вже там мешкає, а й внутрішньо переміщеним особам, які переїжджають до цих районів. Ця додаткова підтримка спрямована на компенсацію тягаря проживання у віддалених регіонах, де доступ до соціальних послуг, транспорту та можливостей працевлаштування часто обмежений.

Пенсіонери в Україні, фото: youtube.com

Доплата складає 20% від базової пенсії. Наприклад, якщо вона становить 4000 грн, людина отримає додатково 800 грн. Точна сума розраховується індивідуально, з конкретного пенсійного забезпечення людини.

Щоб мати право, пенсіонери мають надати підтвердження проживання у гірському поселенні, отримавши довідку, видану місцевими органами влади чи Центром адміністративних послуг. Для внутрішньо переміщених осіб додатковою вимогою є наявність довідки ВПО для отримання права на допомогу.

Популярні новини зараз

Тіна Кароль блиснула "оновленим" тілом: Дан Балан втратив би дар мови

Тепер розпочнуться важкі часи: українців у Німеччині позбавляють статусу тимчасового захисту – що треба знати

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Читайте також:

Пенсії підвищать майже на тисячу – робити нічого не потрібно

Найбільший перерахунок пенсій не за горами: головні виплати пенсіонерів зміняться

Пенсіонерам рекомендують працювати до глибокої старості: на мізерні пенсії не розраховувати?