Кабінет міністрів України прогнозує суттєве зростання зарплат через нестачу кваліфікованих робітників, багато в чому спричинену міграцією.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту бюджету на 2025 рік (проект № 12000), уряд наголошує, що цей дефіцит робочої сили посилив конкуренцію на ринку, що призвело до зростання заробітної плати.

У 2024 році середня заробітна плата різко зросла. У першому кварталі 2024 року вона зросла на 22,5% у річному обчисленні, досягнувши 18 903 грн.

У другому кварталі зростання продовжилося на 22,1%, довівши середню зарплату до 20 964 грн. Прогнозована середня заробітна плата на 2024 рік становитиме 20 581 грн порівняно з 17 442 грн у 2023 році.

Заглядаючи наперед, уряд прогнозує зростання номінальної заробітної плати на 18,5% у 2025 році, внаслідок чого середньомісячна становитиме 24 389 грн.

Гроші

Популярні новини зараз

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Може знищити цілі міста: вчені розповіли про астероїд "Апофіс", який наближається до Землі

Ви це викидаєте і не замислюєтеся: які відходи врятують вашу моркву від шкідників

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще

У реальному вираженні це означає зростання на 8,1%. Це зростання пояснюється зусиллями підприємств щодо утримання та залучення кваліфікованих працівників в умовах нестачі робочої сили.

Крім того, очікується, що такі фактори, як відновлення економіки, більш висока зайнятість, включаючи активнішу участь жінок, та зростання економічної активності, знизять рівень безробіття до 17,7% у 2025 році.

Читайте також:

Переселенці повертатимуть гроші державі: кого позбавлять допомоги і вимагатимуть усе до копійки

Швиденько знімайте гроші з карток, але акуратно: Нацбанк запроваджує нові жорсткі обмеження

Грошова допомога для українців: хто отримає у вересні, а хтось про гроші може і не мріяти