Зима, що настає, в Україні становить значну невизначеність щодо постачання електроенергії, оскільки країна стикається з проблемами через російські атаки, що тривають, на критично важливу інфраструктуру.

За словами експерта з енергетики Олександра Лазуренка, як повідомляє «ukr.radio», здатність передбачати відключення електроенергії утруднена, багато в чому це залежить від того, наскільки швидко Україна зможе розробити альтернативні джерела енергії порівняно зі знищенням її теплових та гідроелектростанцій Росією.

Збитки енергетичної інфраструктури України величезні, мільярди доларів збитків. Однією із найсерйозніших втрат є Дніпровська ГЕС, яка відігравала життєво важливу роль у балансуванні енергосистеми України.

Тепер Україна стикається з нестачею маневрових потужностей — гнучких енергоресурсів, які можуть швидко підлаштовуватися під попит на електроенергію.

Оскільки більш як половина потужностей з виробництва електроенергії в Україні була знищена з початку війни, країна більше покладається на розподілену генерацію — малі сонячні, вітрові та газові електростанції.

Відключення світла

Популярні новини зараз

Як відчистити духовку від нагару та застарілого жиру без хімії: методи, які здивують ефектом

Скільки тепер доведеться платити навіть за стару квартиру: що потрібно знати про нові податки

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

Показати ще

Однак ці джерела обмежені погодними умовами та доступністю палива, що робить їх ненадійними у суворі зими.

В результаті українці можуть зіткнутися з потенційним браком електроенергії від 12 до 20 години на день, залежно від масштабу російських атак та експлуатаційного стану українських атомних електростанцій. Непередбачуваність ситуації означає, що постачання енергії сильно змінюватимуться.

На додаток до цих проблем тарифи на електроенергію, ймовірно, зростуть, оскільки Україна бореться з вартістю ремонту пошкодженої енергетичної інфраструктури та підтримки розвитку відновлюваної енергетики.

На жаль, Європа може не допомогти в електропостачанні цієї зими, а це означає, що Україні доведеться значною мірою покладатися на власні ресурси.

Читайте також:

Готуємось до морозів: якою буде погода взимку у 2024-25

Від консервації на зиму доведеться відмовитися: ціни на овочі збожеволіли – що тепер "пхають" українцям

Субсидії в опалювальному сезоні не буде: як не втратити допомогу у найскладнішій зимі